Іудаїзм – релігія єврейського народу (Інтерв’ю)

Іудаїзм – релігія єврейського народу (Інтерв’ю)

Сева

Сьогодні вирішив висвітлити на сторінках нашого журналу, таку цікаву тему як Іудаїзм – національна релігія єврейського народу. Для цього взяв інтерв’ю з рабином громади прогресивного іудаїзму міста Львова, Севою Файнерманом. Також Сева Файнерман, помічник головного рабина України громад прогресивного іудаїзму в Західній Україні.

– Доброго дня Сева, розкажіть трошки про себе?

Я Файнерман Сева Володимирович, народився 19 березня 1941 року в місті Луцьку. Перші роки провів в евакуації, після цього з 46-го року жив у Львові. Вчився, одружився, працював. Працював майстром, виконробом, був комсомольцем, комуністом. Розвал Радянського Союзу і крах ідеології справив на мене дуже сильне враження (втім, як і на багатьох) Тоді всі працюючі залишилися не при справах і без засобів до існування, та повстало чітке питання: “Навіщо все це?”. Таким чином, я знайшов дорогу в релігію, знайшов дорогу до Бога. З Торою був знайомий ще з допомогою свого батька, коли я був хлопчиком, мені тато розповідав казки, які потім виявилися окремими епізодами з Тори. Тому мені було легко вивчати тексти Тори.

Як Ви стали рабином?

У Львові організувалася громада прогресивного реформістського Іудаїзму. Так як я ніколи не був пасивним спостерігачем, потрібна була організаційна робота. Після організації громади головний рабин громад прогресивного Іудаїзму Україна Алекс Духовний запропонував мені вчитися. Так він став моїм учителем на подальші 11 років. Таким він є і зараз.

Яка суть Іудаїзму?

Суть Іудаїзму полягає в чіткому монотеїзмі. Є один Бог, і крім нього нікого і нічого немає. Єврейська заповідь, навіть не заповідь, а основна молитва, про яку згадує також Ісус Христос, це: “Слухай Ізраїль, Господь Бог твій, Бог один є” (Марка 12:29).

У чому полягає ідея обраності єврейського народу?

Щоб не бути голослівним спробую дати відповідь зі збірки “Два імені єдиного Бога” Арьи Бараца. Ось що він пише про обраність:
Ідея обраності – це ідея плюралізму у своїй первозданній чистоті, бо вона передбачає, що неоднакові у своїй основі сутності мають однакове право на існування.

Також Рав Кук – головний рабин сіоністського руху писав:
Божественна істина нескінченна, а тому ніяка обмежена людська істина не може осягнути її цілком, а кожна приватна істинна, вхоплює лише частину загальної Божественної картини. І тому для того щоб просунутися в моєму розумінні Божественного, в моїй істині я повинен навчиться у тебе тієї частини істини яку ти бачиш краще за мене. Тому я не тільки визнаю твоє право на істину, але і хочу зрозуміти тебе, хочу навчитися в тебе і збагатити свою істину за рахунок цього розуміння.

Обраність полягає в тому, що ми визнаємо право на існування всіх релігій світу, якщо тільки вони не грішать сатанізмом. Істина не може належати якомусь одному народові. У Талмуді сказано: “Зерна істини розсіяні по всіх народів світу

– Які напрями існують в Іудаїзмі?

Є, на мій погляд, два основних напрямки: ортодоксія і реформізм. В ортодоксії є рух хасидизму, і ще багато різних течій. Я належу до реформістського руху.

– Яке ставлення в Іудаїзмі до Ісуса Христа?

Абсолютно нейтральне. Іудаїзм не є войовничою релігією. Іудаїзм релігія тільки одного народу, ми не прагнемо нав’язати цю релігію навколишнім народам. Місіонерство під забороною. Тому чужі релігії і звичаї нами не коментуються. Ми поважаємо чужі переконання і хочемо, щоб поважали наші, інакше не було б цього пошуку істини, якими володіють інші народи.

Яке місце в Іудаїзмі займає Талмуд?

Важко переоцінити його роль: це історичний культурний пам’ятник і наріжний камінь нашого віровчення і також довідкова література.

– Чи є в Іудаїзмі аналогія духовної практики, яка наприклад, в Буддизмі має назву – медитація?

Є, це кована. Кована з івриту означає зосередженість, напрямок серця, вкладання душі. Зосередженість в молитві вказується у багатьох релігійних джерелах.

– Ким були єврейські пророки?

Єврейські пророки, це люди, яких Господу було завгодно обрати для служіння собі.

З чим пов’язана єврейська традиція писати справа наліво?

Така традиція з’явилася, тому що колись давно писемність була на камені. Культура письма була запозичена у народів, які займалися наскальними написами. Природно коли висікаєш на камені то краще тримати зубило лівою рукою, правою рукою бити і тому зручно зрушувати справа наліво, щоб бачити, що написано.

Що означає єврейський символ відомий як шестикутна зірка Давида?

Цей символ виник значно пізніше, ніж помер цар Давид. Швидше за все, це не зовсім зірка Давида. Маген Давид – щит Давида. Я припускаю, що в основі його появи лежить сам спосіб для мешканців степу створення щита: викладалося 2 трикутника, перепліталися товстими гілками один через інший. Після цього по колу, як денце корзинки вони запліталися лозою. Виходило коло будь-якого необхідного діаметру, а потім просто брали мокру шкуру, обтягували це коло, шкура висихала, натягалася. Виходив досить не поганий щит, легкий, мобільний, міцний. Такий щит був набагато кращий, ніж навіть щити вікінгів. (У них вони були з дерева і набагато важчі). А оскільки Давид був пастухом то перша назва цього щита – щит Давида, адже у нього була необхідність захищатися від диких звірів.

Зірка Давида

– З чим пов’язана єврейська традиція обрізання?

Традиція обрізання пов’язана із заповітом між Господом і Авраамом, коли Господь сказав: “Обріжся сам і обріж всіх своїх домашніх чоловічої статі, в тому числі і рабів куплених за гроші. Це буде знаком заповіту поміж Мною і вами “.

– І наостанок, що б Ви хотіли сказати або побажати нашим читачам?

Бажаю всім читачам вдачі, щастя, доброзичливого ставлення до оточуючих. Якщо у вас є діти, пам’ятайте одне святе правило – допоможи чужій дитині, і хтось допоможе твоїй. Ми всі діти одного Бога, давайте один до одного ставитися з любов’ю як це заповідано Богом. Любіть ближніх як самих себе.

Велике спасибі р. Севе Файнерманну за інтерв’ю.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

UA TOP Bloggers