Святий град Єрусалим

Святий град Єрусалим

Єрусалим

Напевно, десь є міста з більш древньою історією, ніж Єрусалим. Але в свідомості принаймні європейців – немає древніше місця на світі. Звідси ми ведемо рахунок нашого часу. Тому що Ісус, наш Спаситель, тут виконав своє призначення на Землі. Для християн Єрусалим – улюблений і ненависний. Улюблений – тому що Христос тут воскрес. Ненависний – бо не визнав народ єрусалимський в нашому Господі того, ким Він був насправді.

І це особливо дивує. Адже в багатьох місцях Старого заповіту цілком виразно сказано про Христа і його прихід на землю Ізраїльську. Ну чому вони погано читали священні книги?! Або просто не могли допустити, що може народитися Бог – Син Людський? Тепер цього не зрозуміти. Сталося те, що сталося.

Звичайно, старе місто зовсім і не старе по відношенню до часів Христових. Те місто, як і передбачав Господь, було зруйноване дощенту. Потім знову зруйноване. І знову відбудоване і знову зруйноване. Навіть двічі. У 70-му і 135-му році по Різдву Христову Єрусалим руйнували римляни. У 1099-му році – хрестоносці, а в 1517-му – турки. Але залишилися камені – якісь на виду, інші приховані під новим камінням. Ми йдемо сюди, щоб поклониться хоча б камінню, і, якщо це можливо, опинитися ближче до Господа.

Стіна Плачу

У сучасному Єрусалимі є як мінімум три місця, які зовсім виразно освячені дотиками Христа. Перше – Гетсиманський сад. Ось вже насправді незбагненно – оливки в ньому живуть з тих самих пір і плодоносять! Друге – розкриті завдяки розкопкам, щаблі сходів, що ведуть на храмову гору. По ним вже точно ступав Спаситель, бо їх минути при вході в храм не можна. І третє – вершина Оливної гори, звідки Христос вознісся на небо. На цих каменях, вільних від будівель, немає культурного шару, і їх нізвідки сюди не привезли. Вони тут були вічно.

Гефсиманський сад

Взагалі, розповідати про Єрусалим справа немислима. Мій гід Віктор підрахував з туристичного каталогу, що для огляду всіх значущих місць вимагається 137 днів по десять екскурсійних годин кожен. Добре ще, християнські святині можна обійти за менший термін!

Віа долороза

Головна порада паломникам: щоб не потрапити в суєту, намагайтеся обходити дорогі для вас місця або рано вранці, або вже ввечері. Ворота старого міста на ніч замикаються, а в Храмі Гробу Господнього після семи вечора народу зовсім мало.

Віа долороза

Кожному зрозуміло, що сучасна Віа Долороза (хресна дорога) підноситься над реальною на кілька поверхів культурного шару. Це добре усвідомлюєш, коли проходиш по Кардо, розкопаній головній вулиці Єрусалиму часів царя Ірода. Ну і що? Чи стає від цього показуваний за традицією хресний шлях Господа для нас менш шанованим? Важливо вірити, що десь тут Він ніс свій Хрест, що Він тут був, що Він взагалі колись був на Землі, що Він і зараз є. Але вище.

Автор: Віталій Абрамов.

P. S. Духи вещают: На наш взгляд каждому человеку, и особенно христианину хоть раз в жизни нужно побывать в Иерусалиме, этом поистине духовном центре человечества. Тем более сделать это не так уж и трудно, в Израиль граждане Украины могут ехать без виз, а сам отдых в Израиле приятно удивит вас своим комфортом и отличным сервисом.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

UA TOP Bloggers