Загадка вигляду Ісуса Христа

Загадка вигляду Ісуса Христа

Ісус Христос

Сторіччя мине за сторіччям, але все так само скорботно дивиться з ікон і численних полотен художників великий засновник християнської релігії Син Божий і Син Людський. Сумний погляд – це єдине, що можна знайти спільного у всіх зображеннях Христа. В іншому вигляд Спасителя завжди відтворюється по-різному. Причому якщо до VI століття нашої ери Він зображувався без бороди і вусів, то в подальшому в живописі та іконографії Ісуса явно переважають риси порівняно молодої людини з сумним виразом очей, з довгим волоссям, на обличчі борода і вуса. Яким же був насправді вигляд Христа?

У кафедральному соборі святого Іоанна Хрестителя міста Турина вже кілька століть зберігається одна з найбільш шанованих релігійних реліквій – плащаниця, інакше кажучи – саван. За біблійним переказом, у неї було загорнуте тіло Ісуса Христа після зняття Його з голгофського хреста. На плащаниці досить чітко видно зроблене невідомим способом зображення людини. Це худорлявий чоловік зростом 178 сантиметрів, з невеликою бородою і вусами. Зачіска його збігається з найбільш поширеною у євреїв початку нашої ери: волосся, що спадають на плечі, і невелика косичка на потилиці. Це цілком підтверджує той факт, що Христос був назореєм, тобто людиною, що присвятили себе служінню Богу. У число ритуальних правил, дотримуваних назореями, входила заборона стригти волосся. Можливо, довге, ніколи не стрижене волосся саме мимоволі звивалося в локони або коси. При більш ретельному дослідженні Туринської плащаниці вчені встановили, що це не малюнок.

Туринська плащаниця

Зображення обличчя і тіла на полотні до найдрібніших деталей абсолютно точні анатомічно. Більше того, вони змогли виявити характерні риси посмертного задубіння, що настає в розп’ятому положенні. Патьоки крові, на думку вчених, говорять про те, що розп’ятий чоловік від болю і утруднення дихання намагався змінити положення тіла на хресті. Крім слідів ран від цвяхів, списа і тернів, є безліч ушкоджень, залишених металевими гачками, які в той час кріпилися на батогах римських воїнів.

Таємниця Туринської плащаниці так і залишається до кінця не розгаданою. Вчені досі сперечаються: яким способом на лляному полотні відбився вигляд людського тіла та обличчя? Але є тут і ще одна не менш дивовижна загадка: всі дані, зняті з образу, зображеного на плащаниці, цілком відповідають образу і фізичним даним людини, яка жила кілька століть потому, після того як була знайдена і здобула популярність священна реліквія. Звали цю людину Леонардо да Вінчі. За дивною і загадковою випадковістю не відомо ні одного його портрета в молодості. А адже володіючи воістину прекрасною зовнішністю, будучи сам художником і перебуваючи постійно в колі живописців, Леонардо не міг не викликати бажання сфотографуватися на полотні.

Леонардо да Вінчі

Зберігся лише єдиний до нас автопортрет Леонардо в похилі роки. Але і на ньому можна бачити риси надзвичайно гармонійного, одухотвореного обличчя. Судячи з описів сучасників, Леонардо був високим, добре складеним, худорлявим чоловіком, його прекрасне обличчя з витонченими, правильними рисами обрамляло густе хвилясте волосся. «Люди бачили це (Божий дар) в Леонардо да Вінчі, – писав перший історик мистецтва Відродження Вазарі. – Його красу неможливо було перебільшити, кожен його рух був граціозним сам по собі, а його здібності були настільки неймовірні, що він міг з легкістю долати будь-які труднощі». Його сила була така, додає Вазарі, що «правою рукою він міг зігнути дверне калатало або підкову».

Христос також, безсумнівно, володів неабиякою фізичною силою, хоча на полотнах художників Він нерідко зображується як фізично слабкий чоловік. Але це – образ розп’ятого Христа. На ділі ж досить згадати, як Він перекидав столи і виганяв з храму мінял і торговців живністю та голубами, випускаючи птахів на волю. Леонардо також мав особливу любов до птахів. «Часто, проходячи повз ринок, на якому продавали птахів, – розповідає Вазарі, – він повертав полонянкам втрачену свободу, випускаючи їх всіх з кошиків, а торговцю платив запитувану ціну». Дивно, важко пояснити схожість у зовнішності і в воістину божественних даних Христа і Леонардо да Вінчі. Але на цьому загадки, пов’язані із зовнішністю Христа, не закінчуються.

Якщо ми звернемося до одного з автопортретів геніального німецького художника кінця XV і початку XVI століття Альбрехта Дюрера, то також знайдемо дивовижну схожість зовнішнього його вигляду з передбачуваним виглядом Ісуса Христа. І знову ми стикаємося з особистістю, що володіла воістину божественними даруваннями: талановитий майстер живопису, вчений, письменник, прекрасний чоловік. Як і Леонардо, Дюрер в своїй творчості велике місце відводить євангелічним писанням, життю і діянням Христа.

Альбрехт Дюрер

Очевидно, є в цих дивовижних збігах якась, поки ще не розкрита, містична таємниця. Хоча є, на наш погляд, і певне логічне пояснення настільки дивно точного збігу зовнішнього вигляду і особистісних якостей засновника християнства і двох великих живописців минулого. Висока духовність та інтелект, пов’язані з активним, творчо насиченим способом життя, цілком виразно позначаються на зовнішньому вигляді людини. Якщо в молодості зовнішній вигляд людини визначається її генетичними задатками, то в другій половині життя, насамперед – її духовними якостями.

… Краса духовна і краса зовнішнього вигляду, з’єднані в одній людині, чарівні і не передається словами і портретами – вони божественні. І може бути, в такій божественній гармонії і полягає сенс буття людини і людства в цілому.

Автор: А. Бузикін.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

UA TOP Bloggers