Ісусова молитва – християнська медитація

Ісусова молитва – християнська медитація

Ісус

Практика медитації, що ось вже багато віків практикується на сході, та є неодмінним атрибутом в таких релігіях як Буддизм та Індуїзм, є не тільки там. А є вона і в Християнстві (та і в Ісламі теж, але про Іслам іншим разом). В Християнстві медитація має форму молитви, але і молитви бувають різними.

Молитва в широкому розумінні то розмова з Богом. Найпоширенішою християнською молитвою є “Отче наш”, “Вірую” молитва до матінки Божої “Богородице”. Також в католицькій та православній традиції є велика кількість молитов до різних святих, і всі вони представляють собою звернення людини до Бога, діви Марії, чи до якогось святого. В протестантизмі (в основному серед різних баптиських течій) також є практика, коли віруючі моляться своїми словами. В харизматичному Християнстві є молитви прослави.

Але серед усієї величезної кількості християнських молитов є одна молитва, яка є не просто зверненням людини до Бога, а представляє собою велику містичну, духовну практику, справжню працю душі віруючої людини на її шляху до Бога. Це Ісусова молитва (Інша назва – розумна молитва). Деякі православні святі, що практикували Ісусову молитву, називали її вузькою дорогою в Царство Небесне. (Бо тісні ті ворота, і вузька та дорога, що веде до Життя, і мало таких, що знаходять її! Матвія 7:14) По своєму духу Ісусова молитва дуже схожа до практики медитації, яку практикують індійські йоги чи буддійські монахи.

Ісусова молитва – християнська медитація, коли віруючий, що займається нею, прагне зупинити свій розум, очистити його від гріховних думок (помислів) та перебувати у єднанні з Богом. Це не просто, адже наш розум страшно неслухняний. Для того, щоб приручити свій розум, практикуючий безперервно на протязі довгого часу повторює прості слова молитви: “Господи Ісусе Христе Сину Божий помилуй мене грішного”. Також можна повторювати цю молитву у коротшому вигляді: “Господи Ісусе помилуй мене”, або просто “Господи помилуй”. Окрім зупинки внутрішнього діалогу слова молитви ведуть до покаяння у своїх гріхах та глибокого смирення перед Богом.

Як духовна практика Ісусова молитва зародилась ще на зорі християнської епохи. Першими її діячами та практиками були християнські святі мужі, відлюдники, що усамітнювались в пустелях, постійно перебуваючи у молитовних трудах. Одним з найвідоміших таких відлюдників був святий Антоній (Про святого Антонія вже згадувалось на сторінках нашого журналу, це саме його малював Босх на своїй картині “Спокушання святого Антонія” )

Згодом віруючі, що практикували Ісусову молитву, створили містичну течію у Християнстві, яка дістала назву ісихазм. Саме слово ісихазм грецького походження і означає – сяяння тиші. Про ісихазм як містичну течію Християнства буде йти мова в наступній статті.

Щодо самої Ісусової молитви, то займатись нею дуже важко (Але і ніхто не обіцяв легких шляхів). На протязі віків її практикували в основному православні монахи, хоча не тільки. Знаємо, що серед звичайних мирських людей, були такі, що досягали великих успіхів у її заняттях. Деякі православні святі навіть називають заняття Ісусовою молитвою молитовним подвигом.

Також є думка, що не варто займатись Ісусовою молитвою самотужки, а лише під керівництвом мудрого наставника, який вже пройшов цей шлях і має не аби який досвід. Кажуть, що Ісусова молитва є одним з найкоротших шляхів до Бога, але у ній є певна небезпека. Небезпека полягає в тому, що практикуючий цю молитву може впасти у самообман – так звану прелесть. Прелесть то пастка поставлена дияволом, для того, щоб збити християнського подвижника з його шляху.

Правда не думаю, що будь-яка пересічна людина зможе отак запросто займатись Ісусовою молитвою. (те саме і щодо медитації) Для цього треба мати поклик душі, хто його має, той пройде через будь-які диявольські пастки та інші перешкоди, а хто не має, той навіть і не стане йти вузькою дорогою Ісусової молитви (чи медитації).

Якщо вдалось когось зацікавити Ісусовою молитвою, то раджу почитати одну дуже файну книгу про неї. Це “Откровенные рассказы странника духовному своему отцу”. Також гарна книжка Сергія Большакова “На висотах духу”. Звісно, що їх можна скачати в Інтернеті.

P. S. Духовная практика Исусовой молитвы присутствует во многих религиозных движениях. Например, Духовно-религиозном движении – Покров, во многих православных (и не только) монастырях, различных духовных направлениях, ведь Исусова молитва и есть той самой прямой дорогой к Богу.

2 thoughts on “Ісусова молитва – християнська медитація

  1. Не радив би першу книжку – 95% процентів що буде прєлєсть. Кажу зі свого досвіду – дуже погана книжка для ознайомлення з Ісусовою молитвою. Потрібно починати звідси, ядумаю:http://ni-ka.com.ua/index.php?Lev=oprelesti

  2. Знаєте, Андрій може ви і маєте рацію, щодо “Откровенных рассказов странника”. Дуже дякую за ваше посилання, сайт вже добавив у закладки, обов’язково почитаю. І про прелесть колись ще теж напишу статью.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

UA TOP Bloggers