Вербна неділя та ослики

Вербна неділя та ослики

Вербна неділя

Сьогодні православний світ відзначає велике християнське свято – вербну неділю, адже саме десь дві тисячі років тому назад Син людський та Син Божий – Ісус Христос в’їхав до Єрусалиму. Причому в’їхав верхом не на білому коні, як то водиться у всіляких земних царів чи принців, (ну там принц на білому коні – доволі поширений образ) а верхом на звичайному ослику. Звісно ослик яко транспортний засіб був вибраний неспроста. Більше того, ослик таїть в собі просто величезну та глибоку мудрість і символізує певний переворот свідомості, який стався (чи мав статися) з приходом християнства. Адже Ісус Христос – був самим справжнім революціонером. Звичайно не таким революціонером як Робеспьер1, чи Ленін, Він був революціонером не політичним, але духовним. Ватажком великої революції духу, яка на відміну від різних кривавих політичних революцій сіє не смерть, але життя… І не просто життя, а життя вічне, життя справжнє.

А наш осел є одним з символів тої духовної революції. Тепер з цього місця трошки по детальніше: давайте взагалі з вами розберемо що таке є осел. Осел – молодший родич коників, який значно менше розмірів і ще ослик не може похвалитись особливими інтелектуальними задатками, зате може похвалитись не аби якою впертістю, а в людському фольклорі частенько зустрічаються образливі епітети щодо деяких людей на кшталт «тупий як осел» чи «впертий як осел». І чомусь саме таку тварину, яка ототожнюється з тупістю та впертістю Ісус обирає, щоб урочисто в’їхати до Єрусалиму. Ви як думаєте, чому?

На це питання гарну відповідь дає апостол Павло у своєму посланні до Коринтян, далі передаю йому слово. Бо написано: Я погублю мудрість премудрих, а розум розумних відкину! Де мудрий? Де книжник? Де дослідувач віку цього? Хіба Бог мудрість світу цього не змінив на глупоту? Через те ж, що світ мудрістю не зрозумів Бога в мудрості Божій, то Богові вгодно було спасти віруючих через дурість проповіді. Бо й юдеї жадають ознак, і греки пошукують мудрості, а ми проповідуємо Христа розп’ятого, для юдеїв згіршення, а для греків безумство, а для самих покликаних юдеїв та греків Христа, Божу силу та Божую мудрість! Бо Боже й немудре розумніше воно від людей, а Боже немічне сильніше воно від людей! Дивіться бо, браття, на ваших покликаних, що небагато-хто мудрі за тілом, небагато-хто сильні, небагато-хто шляхетні. Але Бог вибрав немудре світу, щоб засоромити мудрих, і немічне світу Бог вибрав, щоб засоромити сильне, і простих світу, і погорджених, і незначних вибрав Бог, щоб значне знівечити, так щоб не хвалилося перед Богом жодне тіло. А з Нього ви в Христі Ісусі, що став нам мудрістю від Бога, праведністю ж, і освяченням, і відкупленням, щоб було, як написано: Хто хвалиться, нехай хвалиться Господом!
(1 до Коринтян 1:19-31)

І як то водиться, хто має вуха нехай слухає, а хто не має – хай говорить ІААА!!! (ну як порядний просвітлений осел). Так-так, осел насправді дуже мудра (і практично просвітлена) тваринка, яка хоч і не читала Біблії (і взагалі нічого не читала), але при цьому, при всій своїй зовнішній тупості та впертості просто чудово розуміє саму глибину та потаємну (але водночас таку просту) суть християнського вчення: хто підноситься буде впокорений, а хто впокориться той піднесеться (Лука 14:11). І чи не ослик найкраще знає, що таке справжня покора та смирення. І якось так виходить, що тупий осел може навчити нас таких ніби то розумних та просунутих людей, про те, що тільки смирення та покора Богу, Його волі, дають справжнє щастя, спокій та гармонію. Адже ослик не прагне багато, не прагне бути великим, знаменитим, багатим, вченим чи навіть духовним, не прагне підноситись, він просто йде вперед, радіє з малих речей – чистої води, смачного проса, він вміє цінувати просте життя, цей момент, те саме магічне «тут і тепер». На відміну від нас, людей, бо ж ми постійно кудись квапимось, постійно чогось хочемо, все більше і більше, і знов треба бігти, робити свої житейські справи. Замість того, щоб просто взяти та зупинитись, бодай на мить, як той просвітлений осел, який ніколи нікуди не поспішає, адже кожен момент для нього важливий. Навіть цей! Особливо цей!

Все геніальне просте, але ми люди настільки розумні, що просто не помічаємо ту геніальну простоту навколо нас, ми просто не можемо повірити у те, що все настільки просто! А у всьому мусимо знайти якийсь потаємний та глибинний зміст (навіть коли його там не має, ми все рівно знайдемо), придумати якісь складні концепції, написати тонни макулатури всяких писань і так далі і тому подібне. І я сам теж у всьому шукаю потаємний зміст, зокрема у всяких осликах, замість того, щоб просто зробити ІААА!!!!

О ледь не забув, вітаю всіх вас із світлим святом вербної неділі, ІААА!!!

ослик

  1. Робеспьер – один з лідерів великої французької революції.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

UA TOP Bloggers