Не вірте снам, що не від Бога

Не вірте снам, що не від Бога

сновидіння

Так попереджають православні богослови, які здавна приділяли чималу увагу снам і сновидінням. Вони закликають навчитися розрізняти сни, що посилаються Богом і підкиданні дияволом. У Біблії сказано: «Бо Бог промовляє і раз, і два рази, та людина не бачить того: у сні, у видінні нічному, коли міцний сон на людей нападає, в дрімотах на ложі, тоді відкриває Він ухо людей, і настрашує їх осторогою, щоб відвести людину від чину її, і Він гордість від мужа ховає… (Йов 33:14-17).

Сновидіння відносяться до нашого внутрішнього життя. Спляча людина рідко сприймає враження зовнішнього світу. Ця відчуженість робить її душу доступною впливу світу невидимого. Преподобний Микита Стифат, учень преподобного Симеона Нового Богослова, розділяє сновидіння на три види: прості сни, сни зору і одкровення. Ознака простих снів: вони не перебувають в розумі незмінними, але часто змінюються з одного предмета в інший. Від таких снів не буває ніякої користі, і самі вони після пробудження забуваються, тому уважні до себе люди повинні їх зневажати.

Ознаки зоряні такі: вони бувають незмінні, що не перетворюються з одного в інше, але залишаються відображеними в розумі в продовження багатьох років і не забуваються; вони показують події майбутні або їх завершення в майбутньому. Від розчулення або страху від таких видінь може бути душевна користь для того, хто зоряного сновидіння удостоюється, бо вони приводять у трепет і нарікання. Тому такі сни слід вважати великою подією.

Прості сни бачать люди, схильні до обжерливості й інших пристрастей. Через похмурості їх розуму їм уявляються і навіюються різні сновидіння від бісів. Сни зору ж бувають людям, які очищують свої душевні почуття, які через зриме в сновидінні призиваються до осягнення речей Божественних і до більшого духовного сходженню. Сни зору, за особливим Промислом Божим, можуть бачити і люди, на перший погляд не підготовлені до цього.

Приклади сновидінь, що посилаються від Бога, досить численні в Святому Письмі. Навіть язичники, як, наприклад, єгипетський фараон і його царедворці, Навуходоносор, дружина Понтія Пілата, отримували уві сні одкровення від Бога. Одні з цих сновидінь надсилаються для напоумлення людей, для збудження в них почуття покаяння і спрямовані, власне, до совісті, інші – для застереження їх від небезпеки або від нерозсудливого вчинку.

Що ж стосується третього виду снів – одкровень, то вони вкрай рідкісні. Одкровення бувають людям досконалим, чинним силою Божественного Духа, які довгою і крайньою стриманістю, і подвигами, і працями досягли ступеня пророків Церкви Божої.

Як можна дізнатися, які сновидіння надсилаються від Бога? За якими ознаками можна відрізнити їх від звичайних сонних мрій? Надприродні сни дають про себе знати сильним враженням на душу, яке незгладимо зберігається по пробудженні. У людях благочестивих вони виробляють радість, деяке сердечне горіння, подібне тому, яке зазнали від бесіди зі Спасителем Його учні, які йшли з Ним у Єрусалим.

Є й інші ознаки відмінності снів надприродних від звичайних. Не поширюючись про них, зауважимо тільки, що не треба поспішати з рішучим висновком про походження того чи іншого сну від Бога. І диявол, перетворюючись в світлого Ангела, може іноді зваблювати баченнями недосвідчених. Гріха не буде, якщо хтось, побоюючись принади і смиренно усвідомлюючи себе негідним видіння від Бога, не прийме їх до часу за істинні; біда буде, якщо він повірить помилковому баченню і буде думати про свою гідність. Необхідно пам’ятати, що Бог, який посилає сновидіння, дає і засоби до того, щоб дізнатися їх походження. Тому краще з терпінням дочекатися особливих напоумлень від Бога, щоб упевнитися в істині видінь, що посилаються від Нього уві сні. Слід також в подібних випадках звертатися до поради досвідчених у духовному житті людей.

Якщо більша частина наших сновидінь – не що інше, як безладна гра уяви, то вірити таким сновидінням, як одкровенням, і цією вірою керуватися в житті – значить обманювати себе. Однак чимало людей, особливо серед жінок, які в сонних привидах бачать велику мудрість і або самі тлумачать їх у добру чи погану сторону, або звертаються до інших, більш «досвідчених» у цій справі. В тлумачах ж, зауважимо, ніколи не буває недоліку. З безлічі тлумачень інше, може бути, випадково виправданим на ділі, і цього для багатьох буває достатньо, щоб надалі визнавати знаменним всякий сон.

Отже, при безладності більшої частини наших сновидінь бачити в них деякий вказівку на майбутнє несправедливо. Але в сновидіннях, позбавлених пророчого значення, не можна відкидати морального. У справі духовного самовипробування вони служать чималою для нас підмогою. Сновидіння бувають такі, яке наше серце. І тому по них можна судити, здебільшого вірно, про наш моральний стан. У людини безтурботної, відданої пристрастям, вони завжди нечисті, пристрасні. У людини, яка звернулася на шлях істини й ревнує про очищення серця, вони бувають то хороші, то погані – дивлячись по тому, що візьме перевагу, а іноді – яким засне. У міру очищення серця очищаються і сновидіння, так що у святих і досконалих вони бувають в основному продовженням їх бадьорої діяльності.

Пам’ятаймо, що сни бувають трьох родів: від Бога і Ангелів – таким снам треба вірити; від нечистої сили – таким снам вірити не повинно; і від нас самих – таким снам теж вірити не повинно. Іноді буває, що уві сні наша душа що-небудь передчуває, але в цьому випадку треба бути дуже обережними.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

UA TOP Bloggers